Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Ont­plooi­ing

Van onze redac­tie, Ans Pieper


ontplooiing4Het is een druk punt voor het ver­zorg­ing­shuis Het Men­nis­ten­erf aan de H.Gerhardstraat. Auto’s en bussen rij­den af en aan. Als ik met de fiets de rotonde neem, zie ik toch een beeld op de par­keer­plaats staan. Reden om er eens lopend heen te gaan.

Een roodachtig ste­nen beeld: een vogel? Maar er zit een keurig plaatje op wat de vra­gen in een keer oplost: „Clasien Kramer ‚Ont­plooi­ing’ Aange­bo­den door De Bewon­ers, 13062004.”

ontplooiing5Clasien Kramer (1929) maakt vrij werk en werk in opdracht. Ze is begonnen als amateur-​kunstenaar. Er vol­gde een peri­ode van zel­fontwik­kel­ing en oplei­d­ing. Clasien is gegroeid tot een groot beeld­houw­ster: in opdracht van de gemeente Ilpen­dam heeft zij voor het Dorp­splein een beeld gemaakt en in Bel­gië en Duit­s­land zijn ook door haar ver­vaardigde beelden geplaatst.

Voor objecten bin­nen­shuis gebruikt Clasien natu­urlijke ges­teen­ten zoals albast, marmer, anhy­driet, dolemiet en speksteen. Voor de buiten­beelden boet­seert ze een model uit klei, waar ze ver­vol­gens een gipsen gietvorm van maakt. Cement met natu­urko­r­rels vormt het basis­ma­te­ri­aal voor de sculp­turen. ‚Ont­plooi­ing’ is ook vol­gens deze tech­niek gemaakt.Joomla tem­plates by a4joomla