Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Vis­dief­jes — wie steelt vis van wie?

door Ron Ates

Eén van mijn oud­ste bezit­tin­gen is een boekje over vogels. Het heet Zien is Ken­nen. Ik heb de vijfde druk. Voorin staat in mijn bloedeigen hand­schrift: „Vrijd, 20 dec, ’57″, met vulpen, niet met balpen! Auteurs: Nol Bins­ber­gen en D. Mooij, tekenin­gen Rein Stu­ur­man. Alle­maal Zaankan­ters, geboren en geto­gen. Voor het gemak noem ik het boekje hierna ZiK. Ik ver­moed dat een hele gen­er­atie Ned­er­landse voge­laars groot gewor­den is met ZiK. Ik ben erg aan het boekje gehecht, hoewel het al een poosje aan restau­ratie toe is. Ik zal nooit ofte nim­mer toegeven dat de inhoud hier en daar een beetje bijgew­erkt zou kun­nen worden.

visdiefje1 op de uitkijkVis­diefje op de uitkijk.

Elke voor mij nieuwe bron van infor­matie over vogels vergelijk ik met ZiK. Om te begin­nen: vogel­na­men moeten zo bli­jven. Door en met Zik behoren namen zoals Vlaamse gaai, wit­gatje, baard­man­netje tot cul­tureel erf­goed. Net als vis­diefje. Een bij­zon­der gra­cieus vogeltje, dat in de verte op een meeuw lijkt. Zijn doorslaande vleugel­slag is karak­ter­istiek. Het doet aan wat genoemd wordt stoot­duiken, zoals een jan‑van‑gent. Je zou het miss­chien ook plons­duiken kun­nen noe­men, want erg diep gaat het nooit. Maar ZiK noemt het stoot­duiken, dis­cussie gesloten.

visdiefje2 in de vlucht

Vis­diefje in de lucht

Het is werke­lijk een genot om naar dit vogeltje te kijken. In rust of in de vlucht, zie foto 1 en 2. Het heet tegen­wo­ordig vis­dief, zon­der je. Het waarom is me een raad­sel, want ZiK. Tussen haak­jes, een vis­diefje steelt geen vis, van nie­mand. Het neemt zijn deel van vis­jes, zo klein dat de meeste andere vis­sers hun neus ervoor ophalen. In de broedtijd kun je vis­dief­jes af en aan zien vliegen met kleine vis­jes in hun snavel. Maar hier wil ik graag het plons­duiken, par­don stoot­duiken, aan je voorstellen.

visdiefje3 in het water

Vis­diefje in het water

Foto 3 toont de wanordelijkheid ervan. Vast­gelegd met een achthon­der­ste sec­onde. In de laat­ste fase van de plons weet het vis­diefje zich weer aan het water te ont­worste­len, zo lijkt het. Alsof het zoi­ets niet hon­der­den keren per dag doet. Aan­doen­lijk toch?

Foto’s: Ron Ates

Joomla tem­plates by a4joomla