Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Bekanntmachung/​Bekendmaking
Pers­bericht

Bekanntmachung1Ned­er­land werd tussen 1940 en 1945 vol­ge­plakt met over­hei­d­saf­fiches. De bezettings­macht maakte zijn bedoelin­gen duidelijk met een niet afla­tende stroom aan­wi­jzin­gen, veror­denin­gen en bek­end­makin­gen. Tussen de regels kon de bevolk­ing lezen hoe de oor­log ver­liep. In 1940 was er meestal nog sprake van zachte drang, maar gedurende de tweede oor­logshelft nam het aan­tal genade­loze beve­len snel toe. Hon­der­den opeen­vol­gende nazis­tis­che muur­bil­jet­ten kop­pelden een men­geling van ge– en ver­bo­den aan straf­fen voor overtred­ers. Hoe ern­stiger de tekst en zwaarder de sanc­ties, hoe moeil­ijker het regime standhield.

Bekanntmachung2Deze week ver­schi­jnt het boek Bekanntmachung/​Bekendmaking. Het nazisme in affichevorm (19401945).
Het bevat een selec­tie van vijftig affiches die tij­dens de Tweede Werel­door­log de Zaanstreek kleur­den. In deze regio kwam alles samen. Hier vond zowel de Feb­ru­ar­is­tak­ing (1941) als de April-​meistaking (1943) en de Spoor­wegstak­ing (1944/’45) plaats, die de bezetter dwon­gen tot felle tege­n­ac­ties. Zaan­dam was begin 1942 de eerste gemeente die ‘Juden­rein’ werd gemaakt. De machtheb­bers waren gebeten op de social­is­tis­che Zaanstreek, waar nogal wat weer­stand tegen de bezetter leefde. Het gewapend verzet liq­uideerde er bovengemid­deld veel (ver­meende) col­lab­o­ra­teurs, met dodelijke repre­sailles tot gevolg. En de Honger­win­ter hield flink huis aan de boor­den van de Zaan.

Al deze en nog veel meer gebeurtenis­sen komen terug op de posters van het dic­ta­to­ri­ale bewind. Ze zijn exem­plar­isch voor heel Ned­er­land en geven de repressie weer die vijf jaar lang het dagelijks leven bepaalde. In de begelei­dende tekst wordt, met de affiches als lei­draad, het oor­logsver­loop verteld.

Bekanntmachung/​Bekendmaking. Het nazisme in affichevorm (19401945) is verkri­jg­baar via elke boekhan­del. De prijs bedraagt € 16,95.

Voor vra­gen over deze uit­gave kunt u con­tact opne­men via Dit e-​mailadres wordt beveiligd tegen spam­bots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bek­ijken. of 075 6313 819.


Joomla tem­plates by a4joomla