Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Ver­man­ing – Weeshuis – Wasserij – Kinderopvang

Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

De woor­den ver­man­ing, weeshuis, wasserij en kinderop­vang zijn in het kort de geschiede­nis van het pand dat op de plek van Oost­z­i­jde 240 stond. Voor mensen van mijn gen­er­atie; daar stond Oost­er­weide – het kinderte­huis. Maar dat daar ooit een wasserij in zat, wist ik pas toen ik een foto van de brand zag die de wasserij ver­woestte. Een geschiede­nis van het pand.

Het allereer­ste begin ligt bij de Doops­gezinde gemeente van Oost­zaan­dam. Om aan de noden van hun gemeen­tele­den tege­moet te komen besloot men in 1743 een huis te bouwen in de Noord aan de Schinkeldijk zoals de Oost­z­i­jde toen heette.

Daar is een teken­ing van, ver­moedelijk gemaakt door de zoon van dom­i­nee Jesse.

Oosterweide4

We zien de Ver­man­ing en het weeshuis links en herken­nen al een beetje uiter­lijk zoals we het lat­ere Oost­er­weide kenden. De Ver­man­ing rechts op de teken­ing is in 1862 afge­bro­ken omdat er toen een nieuwe Ver­man­ing beschik­baar kwam; de Doof­pot, nog steeds te zien bij de Bel­gis­ches­traat.

In 1921 verkocht de Doops­gezinde gemeente het pand aan make­laar Klaas Zwart die het op zijn beurt verkocht aan de N.V. Stoomwass­cherij en Strijk­in­richt­ing “Aurora”. Het pand werd van bin­nen flink ver­bouwd en er wer­den diverse machines in het gebouw geplaatst. Inmid­dels was de wasserij in han­den van de heer Ger­ar­dus Portenge, uit Ams­ter­dam overge­gaan. Hij heeft niet lang van zijn nieuwe bezit kun­nen geni­eten. Op vri­jdag­mor­gen 6 feb­ru­ari 1925 brak er om 8 uur op de boven­verdieping brand uit. Het stor­ma­chtige weer deed de brand snel door het pand gaan.

Oosterweide7

Hoewel de brandweer er snel bij was en met acht stralen water maakte viel er weinig meer te red­den. De oud eige­naar dhr. Visser die nog in het pand verbleef wist enige per­soon­lijk zaken te red​den​.De nieuwe eige­naar, de heer Portenge was er ook snel bij en kon nog bijti­jds een kof­fer en een porte­feuille uit het pand red­den. Van het pand zelf was niet veel meer over.

In 1926 wordt een sloopver­gun­ning afgegeven. De N.V. “Aurora” wordt geliq­uideerd en de resten van het pand wor­den verkocht aan de heer Dirk Oost­er­veld, directeur van verf­fab­riek Oost­er­veld en Romeijn. De verf­fab­riek van de heer Oost­er­veld stond op Oost­z­i­jde num­mer 253, aan de Zaan even voor­bij het Smaal. Hij was dus goed bek­end met het pand op num­mer 240. In 1926 wordt aan hem een ver­gun­ning afgegeven voor de bouw van een won­ing op dit perceel. Na het gereed­komen van het pand heeft de heer Oost­er­veld er maar kort gewoond want hij over­leed al snel.

Oosterweide6Brug.
Eind jaren ’30 wer­den er plan­nen bek­end om tot de bouw van een nieuwe brug te komen die de Oost– en de West­z­i­jde van Zaan­dam met elkaar zou verbinden. Hier­mee werd de Hoop­brug, een loop­brug, ver­van­gen. De naam die men voor de brug bedacht was; Prins Bern­hard­brug. Bij de open­ing van de brug in 1941 had het N.S.B. bestuur van Zaan­dam de naam ver­van­gen door P.J. Troel­stra­brug. De ansichtkaart moet dan ook uit de oor­logspe­ri­ode stammen.





De bewoon­ster van num­mer 240, de weduwe mevrouw Oost­er­veld – Rus bood, met de plan­nen voor de bouw van de brug in het achter­hoofd, in 1940 het pand aan de gemeente Zaan­dam aan. Het pand zou, bij doortrekking van de weg aan een drukke ver­keer­sader komen te liggen.

Oosterweide2
Hier het huis op een foto uit 1947 met op de achter­grond het Oost­z­i­jderveld. Van de Berhard­brug kon je nog alleen links of rechts afs­laan.

Oosterweide5Tij­dens de bezetting heeft het pand dienst gedaan als hoofd­kan­toor van de Tech­nis­che Nood­hulp. Dit was een organ­isatie die de burg­er­bevolk­ing moest helpen bij ram­pen. Er was voort­durend vraag naar vak­lieden of mensen die in een bepaald vak opgeleid wilden worden.

Oosterweide1


Foto: De eet­zaal in 1947

Direct na de oor­log, vanaf 15 mei 1945 kri­jgt Sticht­ing Kinder­hulp Zaan­land het pand in huur van de gemeente voor de opvang van oor­logspleegkinderen. Gelei­delijk aan zijn het de wezen en kinderen in nood die het tehuis zullen bevolken. Gemid­deld verbleven er over de jaren rond de 30 kinderen per jaar in het tehuis. Voor de ver­zorg­ing van de in huis verbli­jvende kinderen was deskundig per­son­eel aan­wezig.

Oosterweide3
Maar de uit­brei­d­ings­plan­nen voor Zaandam-​Oost met Kogerveld, Pelder­sveld, Hoorn­seveld en Poe­len­burg maakte doortrekken en ver­bred­ing van de weg vanaf de Bernard­brug noodza­ke­lijk.
Perceel Oost­z­i­jde 240,het kinderte­huis Oost­er­weide kon onmo­gelijk bli­jven staan en men ver­huisde naar de Provin­cialeweg en het gebouw werd in 1968 ges​loopt​.De weg werd door­getrokken en werd vier­baans. Voor de Oost­z­i­jde kwam een fiet­stun­neltje onder de Kon. Julianaweg door en niets herin­nerd meer aan Oost­er­weide behalve dan in onze herin­ner­ing.

Illus­tratie: Gemeen­tearchief Zaanstad, Verenig­ing Zaanse Molen


Joomla tem­plates by a4joomla