Nieuws
In deze rubriek publiceren we persberichten die niet over een bepaalde datum gaan, maar die er een langere tijd (bijv. een maand) op blijven staan.
Oostzijderpark
Persbericht Gemeente Zaanstad

Wethouder Grondzaken, Natasja Groothuismink: ‘De ontwikkeling van dit gebied is een grote mijlpaal en past bij de Zaanse ambities. De Kogerveldwijk is aan het groeien en we zijn blij met deze stap.’
Directeur van Timpaan, Ingeborg de Jong: ‘Oostzijderpark past goed bij één van onze ambities: gebiedsontwikkeling op maat. Goed luisteren naar de samenleving, klanten en bewoners is voor ons vanzelfsprekend.’
Verkoelende bomen voor Zaanse basisscholen
Persbericht Gemeente Zaanstad
Zaanstad geeft Zaanse basisscholen 20 bomen cadeau. Bomen bieden schaduw bij hitte en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien. Groen in de openbare ruimte en particuliere tuinen wordt belangrijker nu het in de stad als gevolg van klimaatverandering warmer en natter wordt.
Tegels houden op warme dagen warmte vast. In het voorjaar en de zomer van 2018 hebben we gemerkt dat het langere periodes erg warm kan zijn. Een boom zorgt voor verkoeling, net zoveel als 10 airco’s. Bomen houden bovendien langer water vast, halen fijnstof en CO2 uit de lucht en dragen bij aan gezonde schoolpleinen.
Barvrijwilliger in de huiskamer van het Hembrugterrein
Persbericht

We zijn op zoek naar enthousiaste barmedewerkers op een of meer doordeweekse dagen van 9.30 – 15.30 uur.
Als barmedewerker bij Bind werk je in een getransformeerd transformatorhuisje op het sfeervolle Hembrugterrein in Zaandam. Bind wordt ook wel de ‘huiskamer’ van dit terrein genoemd. Hier komt iedereen graag even binnenvallen, om koffie te drinken of om inspiratie op te doen. Samen met de beste bezoekers van Zaanstad draag jij bij aan die prettige sfeer.
In de barbediening maak je slow-koffie, thee, tosti’s, soep en meer. Daarnaast zorg je dat de ruimte schoon en netjes blijft. Maar Bind-barmedewerkers zijn er niet alleen voor de lopende taken. Iedereen kan ideeën aandragen om Bind nog leuker te maken; jij bouwt samen met de rest van het team mee aan deze mooie plek.
Dus ben je sociaal betrokken, heb je affiniteit met horeca en voel je je prettig in een creatieve omgeving?
Mail dan snel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken. Meer info: www.bijbind.nl
Mail dan snel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om een afspraak te maken. Meer info: www.bijbind.nl
Aanleg Zaans warmtenet van start
Persbericht van de Gemeente Zaanstad
Eerste buis de grond in voor duurzame verwarming van de ruim 2200 adressen.
De aanleg van de eerste fase van het Zaanse warmtenet dat duurzame warmte kan leveren aan ruim 2200 woningen en bedrijven in Zaandam Oost gaat starten. Bij het flatgebouw de Brandaris in Peldersveld gaat eind januari de eerste schep de grond in. Eerder werd al begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van de biomassacentrale die de eerste warmtebron voor het Zaanse warmtenet wordt. Vanaf eind 2019 begint dan de levering van duurzame warmte.
De aanleg van de eerste fase van het Zaanse warmtenet dat duurzame warmte kan leveren aan ruim 2200 woningen en bedrijven in Zaandam Oost gaat starten. Bij het flatgebouw de Brandaris in Peldersveld gaat eind januari de eerste schep de grond in. Eerder werd al begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van de biomassacentrale die de eerste warmtebron voor het Zaanse warmtenet wordt. Vanaf eind 2019 begint dan de levering van duurzame warmte.
In de eerste fase worden woningen aangesloten van de woningcorporaties Parteon en Rochdale in Peldersveld, en een aantal particuliere woningeigenaren heeft ingestemd met aansluiting op het warmtenet. Met de VvE van het flatgebouw Pharus en de scholen en zorgcentra in het gebied zijn concrete onderhandelingen gaande over het aansluiten op het warmtenet, net als met de nieuwbouwprojecten Oostzijderpark en Gouwpark. De komende jaren kan het aantal woningen dat aansluit op het warmtenet worden uitgebreid.
Het Zaanse warmtenet wordt een open net. Dat wil zeggen dat het niet een initiatief is van één marktpartij, maar dat meerdere warmtebronnen of leveranciers gebruik kunnen maken van het leidingennetwerk. In eerste instantie is de biomassacentrale van Bio Forte Zaanstad BV de warmtebron met ENGIE als warmteleverancier voor de klant. Maar in de toekomst zorgt het open warmtenet ervoor dat ook andere partijen warmte kunnen gaan leveren, zoals bijvoorbeeld de Zaanse industrie hun restwarmte of geothermie. Dit zal het warmtenet nog duurzamer maken. Ook kunnen andere partijen als leverancier voor de klant optreden. Dit zorgt ervoor dat er een concurrerend systeem ontstaat wat meer keuze voor de klant betekent. Het doel is dus niet alleen een duurzame energiebron voor de inwoners en daarmee onafhankelijk worden van aardgas, maar ook betaalbare energie.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen, kantoren etc. te verwarmen. De realisatie van het warmtenet is een belangrijke stap in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Als alles volgens planning verloopt hebben de eerste inwoners van Zaanstad in de winter van 2019⁄2020 duurzame warmte.
Het Zaans Warmtenet wordt gerealiseerd door ENGIE, Bio Forte Zaanstad BV en Warmtenetwerk Zaanstad BV. ENGIE helpt bedrijven, overheden en consumenten zo snel en kostenefficiënt mogelijk de stap naar een 100% duurzame energiehuishouding te maken. Bio Forte Zaanstad BV exploiteert biomassacentrales in België en Nederland met brandstof van lokaal snoeiafval. Het Warmtenetwerk Zaanstad BV is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Zaanstad, Firan en PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland). Firan, levert de kennis, ervaring en investeringskracht om de infrastructuur te ontwikkelen, aan te leggen en te beheren, PDENH is medefinancier. Dit investeringsfonds richt zich op bedrijven en projecten die zich bezighouden met de energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel hiervan is de energietransitie: de overgang van fossiele energie naar lokaal opgewekte, schonere energie. Eén van de doelen is het stoppen met verwarmen met aardgas, en overschakelen op duurzamere, lokaal opgewekte energie. Het warmtenetwerk is één van de eerste stappen hierin.