Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Eerste jon­geren 075-​aanpak stromen in sep­tem­ber uit
Pers­bericht Gemeente Zaanstad

Zes jon­geren die de afgelopen peri­ode onderdeel uit­maak­ten van de zoge­noemde 075-​aanpak stromen in sep­tem­ber dit jaar uit. Dat heeft het col­lege aan de gemeen­ter­aad laten weten. Doel van de 075-​aanpak is dat jon­geren afgli­j­den van “her­ri­eschop­per naar crim­i­neel”. Een eerste eval­u­atie van de aan­pak laat zien dat er suc­cessen wor­den geboekt, maar dat er ook nog aan­dacht­pun­ten zijn om de aan­pak te verbeteren.

De zes uit­stromers zijn de afgelopen twee jaar niet tot nauwelijks in aan­rak­ing met poli­tie en/​of justi­tie geweest.

Dit betekent dat op drie doe­len van de 075-​aanpak suc­ces is geboekt: recidive ver­min­deren; gedragsveran­der­ing; voorkomen van afgli­j­den broertjes/​zusjes. Tot sep­tem­ber gaat de aan­pak, ook voor deze jon­geren door. Mochten in de tussen­tijd nog din­gen veran­deren, dan kan het zijn dat deze jon­geren in het 075 – tra­ject blijven.

“We willen alle Zaanse jon­geren kansen bieden op een mooie toekomst.”, laat burge­meester Jan Ham­ming weten. “Jon­geren die mis­stap­pen begaan, moeten we zo snel mogelijk weer op het rechte pad kri­j­gen. Daar­bij helpt de 075 aan­pak zeker. Tegelijk­er­tijd is het bij een nieuwe aan­pak belan­grijk daar kri­tisch naar te kijken. Te bek­ijken wat goed gaat en vooral wat beter kan. Wat mij betreft gebruiken we de lessen uit de eval­u­atie om de aan­pak verder te verbeteren”.

Aan­meldin­gen sti­j­gen
De gemeente Zaanstad ziet het aan­tal aan­meldin­gen voor de 075-​aanpak sti­j­gen (op dit moment 19 deel­ne­mers). Ook bleek dat som­mige instromers, al hoog op de crim­inele lad­der staan. Dat sterkt de gedachte van de ver­schil­lende betrokken par­ti­jen, dat lang­durige (min­i­maal 2 jaar), proac­tieve inzet nodig is. Dat verkleint de kans dat jon­geren, nieuwe straf­bare feiten plegen.

Rol van de regis­seur
Een belan­grijke rol in de 075 – aan­pak hebben de regis­seurs om te zor­gen dat de samen­werk­ing tussen de ver­schil­lende netwerk­part­ners goed ver­loopt. De vraag ‘wie erover gaat’, is hier­bij min­der rel­e­vant. De vraag die rel­e­vant is in een netwerk, is: ‘Welke klus gaan we met elkaar klaren?’

Dooron­twik­kel­ing
De gemeente en de netwerk­part­ners realis­eren zich zich dat de aan­pak 075 bli­jvend dooron­twikkeld moet wor­den. Elke paar jaar wordt het effect van de aan­pak onder­zocht door een onafhanke­lijke derde, pro­fes­sor Ido Weijers.

Meer weten?
Wilt u meer weten over 075-​aanpak ga naar https://​075aan​pak​.zaanstad​.nl

De netwerk­part­ners zijn poli­tie, Open­baar Min­is­terie, Reclasser­ing, Raad voor de Kinderbescherming, Justi­tieel Com­plex Zaanstad, Raad voor de Kinderbescherming, Veilig thuis, Jeugdzorg Bureau Regio Ams­ter­dam, de William Schikker Groep, Spirit, De Waag, jeugd– en sociale wijk­teams Zaanstad.


Joomla tem­plates by a4joomla