Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Poëzie in het Stad­skan­toor
Van onze redac­tie, Ans Piepier

poezie4
In het Stad­skan­toor is op 25 jan­u­ari 2023 aan de vooravond van Gedich­t­endag de Poëzi­eten­toon­stelling onder het thema Vriend­schap geopend. Het was een feestelijke bijeenkomst. (Oud)stadsdichters Mandy Pijl, Hans Kuyper, Jacob Pas­sander, Lisa van Ton­geren en Reinier Fosch droe­gen gedichten voor die door de col­lega dichters uit hun werk waren gekozen. Jeroen van Leeuwen en Ellis van Atten waren afwezig maar hun werk werd ook voorgedragen.

poezie2

Poezie1
poezie3

Foto’s: 1. Jacob Pas­sander leest uit eigen werk -
2. Open­ing van de ten­toon­stelling door Wethouder Har­rie van der Laan —
3. Dichters luis­teren naar de voordracht.

Wethouder Har­rie van der Laan ver­richtte de open­ing bij de vit­rine in de hal. Op de boven­ste plank zijn de gedichten van de stads­dichters geplaatst. Op de tweede en onder­ste planken zijn dicht­bun­dels en vrien­den­boek­jes en poe­sieal­bums uit de col­lec­tie van het Gemeen­tearchief te zien. Er zijn ook grap­pige werken als gedichten op wijn­f­lessen, een kraaglied en een draailied. Het Nieuw Zaans Lied­boek van Ome Dirk ligt er, maar ook hele fijne werken als bor­du­ur­w­erk­jes en schilder­w­erk­jes die de Zaanse dames elkaar in de negen­tiende eeuw stuurden.

poezie5

Tot slot pre­sen­teerde Linda Willem­szoon nog haar project ‚De sleu­tel tot mijn hart’. In het bureau van haar groot­vader Jan Dupon verza­melde zij liefdes­brieven. Dit verza­me­len begon met de vraag aan haar oma Duifje Dupon toen ze in 2005 vroeg ‚Heeft u nog liefdes­brieven?’. Behalve andere brieven zijn ook Linda’s eigen liefdes­brieven die ze per Wattsapp ver­stu­urde ver­w­erkt in een glazen­bol. Het bureau is te bezichti­gen in het archief.
De exposi­ties zijn tot 14 maart 2023 te bezichti­gen in het Stadskantoor.

Foto’s: Ans Pieper.


Joomla tem­plates by a4joomla