Fort aan den Ham
Onderdeel van de Stelling van Amsterdam
Van onze redactie, J.B. Plomp
Fort aan den Ham, Uitgeest, Busch en Dam 1, is een van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen aan de spoorlijn van Uitgeest naar Krommenie. De aarden wallen, het eerste onderdeel van dit verdedigingswerk, dateren uit 1896, het fort zelf werd in 1903 opgeleverd.
Het fort bestaat uit:
— een betonnen hoofdgebouw, dat omringd is door een gracht zodat de vijand het betonnen fort moeilijker kon bereiken. In het betonnen fort wordt nu een historisch museum gerund door vrijwilligers.
- in de bij het fort behorende fortwachterswoning woonde een beambte die het fort bewaakte en het noodzakelijke onderhoud verrichtte. De fortwachterswoningen werden vaak als eerste gebouwd zodat de bouw van het fort van daaruit kon worden begeleid. De fortwachterswoning is helaas niet meer aanwezig.
- de genieloods staat net buiten de gracht aan de achterzijde van het betonnen hoofdgebouw en werd gebruikt voor de opslag van de inventaris in vredestijd. Hier werden ook de vuurmonden opgeslagen die bij oorlogsdreiging in de tussenbatterijen en tussenliggende linies werden opgesteld.
Verworven: 2012 (in erfpacht)
Restauratie: 2015
Situatie bij aankoop: De 19e-eeuwse houten genieloods stond er zeer vervallen bij toen Stadsherstel het Fort aankocht. In het betonnen fort is een historisch museum gevestigd. De bestemming van de houten genieloods is nog niet bekend. Binnen waant u zich honderd jaar geleden. De enthousiaste groep vrijwilligers van de Stichting Fort aan den Ham restaureert en onderhoudt het fortenmuseum zeer goed. Een bezoek is zeker de moeite waard!
Stelling van Amsterdam
(Bron: gedeeltelijk overgenomen van de website Stadsherstel Amsterdam.)
De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. De Stelling is 135 kilometer lang, bevat 46 forten en is aangelegd van 1880 tot 1920. De aanleg van de Stelling van Amsterdam werd geregeld in de Vestingwet van 1874. Primair was de Stelling van Amsterdam een waterlinie. In geval van vijandelijkheden zouden grote delen van het gebied rond Amsterdam onder water worden gezet. De forten werden gesitueerd op plaatsen waar de waterlinie wordt doorkruist door dijken, wegen of spoorlijnen. Plaatsen waar het water diep genoeg was voor boten waren kwetsbaar, doordat de oprukkende vijand op die plaatsen niet door het water zou worden tegengehouden, zodat hij ook op deze plekken onder vuur genomen moest kunnen worden.
De Stelling van Amsterdam heeft nooit actief dienstgedaan, maar heeft wel een afschrikwekkende werking gehad. In 1914 waren de Stelling en de Nieuwe Hollandse Waterlinie namelijk mede een reden voor de Duitsers om Nederland niet binnen te vallen. Daarna had de hele waterlinie niet veel zin meer omdat vliegtuigen en bommenwerpers werden ontwikkeld en de artillerie zich ook verder ontwikkelde met een veel verder bereik dan de twintig kilometer waar de stelling op was gebaseerd.
Fort aan den Ham — waar en openingstijden.
Fort aan den Ham is gebouwd tussen 1896 en 1903 en ligt langs het spoor en de N203 tussen Krommenie en Uitgeest aan Busch en Dam. Er is een militair museum gevestigd en het fort is regelmatig geopend voor bezoekers. Fort aan den Ham is van april tot en met oktober elke laatste zondag van de maand open. In de zomermaanden ook op de tweede zondag van de maand. Het hele jaar open op woensdagen.
Interview en rondleiding met Fred Braaksma, vrijwilliger van Stichting Fort aan den Ham
Op woensdag 9 november ontmoette ik in de kantine, de enige permanent verwarmde ruimte van Fort aan Den Ham, Fred Braaksma. Hij is al 10 jaar secretaris, penningmeester, webmaster en gids/rondleider van de Stichting Fort aan den Ham. Geboren 1946 te Amsterdam en sinds 1977 in Wormer woonachtig. Met als verdere hobby’s fotograferen en schatzoeken met GPS of Geocoaching (2). Zijn belangstelling voor de forten van de Stelling van Amsterdam vond zijn grondslag in het feit dat hij ooit tijdens zijn 3– jarig dienstverband als beroepsmilitair heeft gewerkt aan de aanleg van de jachthaven t.b.v. werknemers van de Landmacht bij Fort Kudelstaart. Tijdens deze werkzaamheden was hij ‘gelegerd ’ in een klein pubtentje terwijl de officieren en onderofficieren verbleven in het Fort. Na beëindiging van zijn nogal woelige loopbaan als militair verplaatste de belangstelling voor de Forten van de Stelling van Amsterdam zich naar de achtergrond. Maar…. kennelijk was toch de kiem gelegd voor zijn latere loopbaan als vrijwilliger van de stichting Fort aan den Ham. Als toerfietser maakte hij op een gegeven moment kennis met de Fortenroute, 180 km lang , die hij meerdere malen heeft gefietst, en zag dat er een groter verband was in samenstelling van de diverse fortificaties, verdedigingswerken, inundatiegebieden etc. en raakte geïnteresseerd in de geschiedenis . Na zijn pensionering in 2005 vernam hij dat de Stichting Fort aan den Ham een webmaster zocht, dat trok hem wel aan. Hij werd aangenomen en zo begon in 2006, 10 jaar geleden, zijn loopbaan als vrijwilliger in het team van Fort aan den Ham.
(2) Geocoaching, het vinden van verborgen ‚schatten’ met een GPS-ontvanger.
Het vrijwilligersteam van het Fort bestaat uit 15 mannen waarvan 5 gidsen met verschillende vaardigheden, van timmerman tot elektrotechnicus en 1 dame als kantinebeheerder, die gezamenlijk in hun vrije tijd het Fort hebben herschapen in zijn, min of meer, oorspronkelijke staat. Door de steeds wisselende functies o.a. munitieopslag was de inrichting/indeling van het Fort voor een groot deel verloren gegaan. Aan de hand van de nog aanwezige oorspronkelijke delen van de inrichting, foto’s en andere documentatie, is men aan de slag gegaan en zijn, met grote nauwkeurigheid, de oorspronkelijke elementen en details weer aangebracht en/of gerestaureerd. Ook meubilair, bedden, kasten etc. zijn in eigen beheer hersteld en/of opnieuw vervaardigd of verkregen door schenkingen en sponsoring van verschillende bedrijven. Al met al is zo de historische sfeer, door de inrichting, weer grotendeels als in vroegere tijden.
Opmerkelijk is het feit dat al deze werkzaamheden zonder enige vorm van subsidie geheel uit eigen middelen worden gerealiseerd. De financiële middelen zijn vnl. afkomstig uit de entreegelden en contributies en kantineopbrengsten. Tijdens de rondleiding toonde Fred de verschillende ruimtes die als, veelal permanente, expositieruimte zijn ingericht met voorwerpen en documentatie uit de Nederlands militaire historie vanaf de Napoleontische tijd in Europa tot en met de politionele acties in voormalig Nederlands Indië. In verschillende tableaus zijn geüniformeerde poppen geplaatst met de bijbehorende uitrustingen en gebruiksvoorwerpen. In enkele ruimtes zijn ook vitrines aanwezig waarin diverse artefacten tentoongesteld worden.
Ooit was de RAFA , Royal Air Force Association, gevestigd in het Foort. Het enige dat hieraan herinnerd is het RAFA-bord dat in 1998 door prins Bernhard werd onthuld.
Poterne
Zo lopend door de lange smalle gangen werden de overige vertrekken getoond onder andere een van de grootste ruimtes van het Fort, de Poterne, een aan weerskanten met deuren afsluitbare overdekte doorgang. Door deze gang konden manschappen en materieel veilig naar de gedekte weg of de ravelijnen komen. Poterne zegt men ook voor een overdekte gang tussen verschillende delen van een vestingwerk. Hieronder een aantal foto’s van de huidige situatie.
Kazemat (3) Bomvrij onderkomen voor huisvesting van geschut, manschappen of voorraden waar ook voor een deel de bewapening van het Fort was opgesteld.
De bewapening van het fort bestond uit: 2 hefkoepelkanonnen 6 cm, buiten het fortgebouw, 4 Gardner M90 dubbelloops mitrailleur systeem Gardner Nederlands model M 90, kaliber 11 x 50 R mitrailleurs (2 in elke keelkazemat). De hefkoepelkanonnen zijn door de Duitsers ontmanteld.
Het standaard geweer (Mannlicher M95) werd vanaf 1895 tot aan de 2e wereldoorlog gebruikt voor reversgericht vuur door de manschappen. (Reverszijde is doorlopende weg rond de buitenzijde van de fortgracht.) Aan de veldzijde flankdekking van het gebied vóór het Fort werd door de beide buurforten Fort bij Krommeniedijk en Fort Veldhuis geleverd. Dit gebeurde uit beide Forten met twee kanonnen 10 cm brons. Replica’s van de Gardner M90, een met een slinger aangedreven machinegeweer, staan in de keelkazemat van het Fort. De originele draagbeugels voor de beide M90 zijn nog aanwezig.
(3) Bron: De tekst over de Kazemat is gedeeltelijk overgenomen van de Website Fort aan den Ham.
Uitkijkpost
In ongeveer het midden van het Fort bevindt zich ook nog een uitkijkpost waar een soldaat langs een ladder naar een kleine ruimte ging alwaar hij vrij uitzicht had op de omgeving.
Officiersverblijven.
Deze waren aanmerkelijk ‘luxer’ dan de ruimtes waarin de manschappen verbleven. De vloeren waren van hout (tegen de optrekkende kou). In deze ruimte waren chambrettes, kleine gedeeltelijk afgesloten slaaphokjes, waardoor men ook nog enige privacy had. De privétoiletten voor officieren bevonden zich in de Poterne. Het verblijf van de Fortcommandant was in vergelijking tot de rest zéér luxe ingericht met o.a. tapijten, een houten bureau en gemakkelijke stoelen.
Chambree, soldatenslaapzaal.
Geheel in zijn oude ‘luister’ hersteld met geklonken ijzeren stapelbedden dicht bij elkaar geplaatst op de kale betonvloer. Boven de bedden is een plank bevestigd waarop stukken uitrusting liggen. De persoonlijke bezittingen van de mannen werden in houten kisten onder de bedden bewaard. Er waren destijds 149 man in het vestingwerk gelegerd alhoewel het voor 171 man was gebouwd. Het schijnt dat ook de Duitse bezetters het fort een tijdlang hebben gebruikt.
Sanitaire voorzieningen.
Ook deze ruimte is geheel in zijn originele staat bewaard gebleven. De “toiletten“ zijn afgeschoten hokjes met uitzicht op de tegenover geplaatste urinoirs, zonder deuren waarin een houten ‘zitting’ afgedekt met een rond houten deksel moet voorzien om de rats, kuch en bonen weer kwijt te raken. Een pomp met zwengel aangesloten op het ondergrondse waterreservoir diende als watervoorziening. De wasgelegenheid, het reinigingslokaal, bevond zich aan de andere zijde van het Fort.
Kruitkamer.
Een ruimte aan de voor/buitenzijde van het Fort waar het buskruit werd bewaard en verwerkt tot munitie. In de achterwand bevindt zich een nis waar achter glas een lantaarn is geplaatst. Men moet zich realiseren dat buskruit een bijzonder gevaarlijk explosief is dat bij de kleinste vonk in één klap ontbrandt, in tegenstelling tot de huidige kruitsoorten die veel stabieler zijn en in de vrije ruimte betrekkelijk langzaam verbranden.
Radiokamer.
Een van de ruimtes die werkelijk volgepakt is met oude militaire communicatieapparatuur van grote zenders/ontvangers tot ‘draagbare‘ zendapparatuur waarin zich een loodzware accu bevond. De vrijwilliger die deze ruimte beheert is constant bezig met het opknappen en weer bruikbaar maken van sommige apparaten. Ook staat in deze ruimte een prachtige antieke telefooncentrale helemaal gerestaureerd, die later dienst moet doen voor de interne communicatie.
Verwarming.
Vanzelfsprekend had dit Fort geen centrale verwarming; in sommige ruimtes was een kachel aanwezig die met hout en kolen werd gestookt om zo de ergste kou te verdrijven.
Ziekenboeg.
Een kleine ruimte waar slechts 1 bed staat, een tafel en een kast voor medicijnen etc. Je moet wel erg ziek zijn om hier terecht te komen. Over het algemeen lag men, bij lichte aandoeningen, ‚kwartierziek’ in bed.
Keuken.
Gedeeltelijk in oude staat hersteld. Zie de afbeelding van de originele fornuizen op de 1ste foto. Hier werden waarschijnlijk de beroemde/beruchte rats, kuch en bonen klaargemaakt.
Zo kwam er een einde aan de rondleiding onder de deskundige leiding van Fred Braaksma die op boeiende wijze uitleg gaf over allerlei onderwerpen. Met dank aan alle mensen van het Fort aan den Ham die hun bijdrage hebben geleverd aan dit artikel.