Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Zuid­dijk 233235
Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

Vanaf de Zuid­dijk zijn de wonin­gen met num­mers 233 en 235 nauwelijks te zien. Een groene muur belem­mert het zicht, maar als men zich er een beetje doorheen wringt is dit het uitzicht.

Zuiddijk233A

Er loopt een paadje dat de bezoeker staps­gewijs naar bene­den zal bren­gen. Maar dit is niet de echte ingang – die ligt een paar stap­pen verder. Ook weer omlaag om tot de voordeur aan de zijkant te komen. Bij mijn bezoek werd ik opgewacht en mocht door de ‘arti­esteningang’ aan de achterkant de won­ing betre­den. His­torisch Zaan­dam schreef eerder over de won­ing 235 omdat die bewoond werd door de grootoud­ers van Evert van Voorst. (zie https://​www​.his​torisch​-zaan​dam​.nl/​e​v​e​r​t​-​v​a​n​-​v​o​o​r​s​t​-​0510-​1932/​)


De huidige bewoner kwam in het huis in 1981 toen hij het kon huren. Toen de mogelijkheid zich voordeed heeft hij beide pan­den in 1983 gekocht. Hij vertelde dat tal van oud bewon­ers en kinderen van oud bewon­ers van zowel 233 als 235 regel­matig aan­bellen met het ver­zoek om nog een keertje te mogen kijken hoe er vroeger werd gewoond. Aan de buitenkant is het pand ongewi­jzigd en voor een deel is in num­mer 233 ook bin­nen nog veel het­zelfde. Bin­nen num­mer 235 is als het ware een mod­erne won­ing in gebouwd. Over de orig­inele planken­vloer is een nieuwe gelegd en ook de orig­inele balken zit­ten nog onder het nieuwe plafond.

Zuiddijk233B
Het dubbele woon­huis werd in 1842 gebouwd. Er hebben waarschi­jn­lijk vroeger o.a. vis­sers in gewoond. Die had­den hun jol in de dijk­sloot liggen en kon­den zo het veld in waar ze miss­chien hun fuiken had­den geplaatst.
Er werd in het huisje ook vis gerookt want in de schoorsteen zijn op de boven­verdieping vis­luiken in de schoorsteen te vin­den.
De foto is uit 1967 ten tijde van een bouwaanvraag.

Over de dijk­sloot die uitk­wam in de Hanen­pad­sloot, waren wei­lan­den waar o.a. melk­boer Swart zijn koeien had lopen. In de jaren der­tig veran­der­den de wei­lan­den in grond voor won­ing­bouw; de Jonge Arnoldusstraat. Deze wijk werd in de jaren ’30 gebouwd, de dijk­sloot werd gedempt en de wonin­gen raken met de achterkant aan de Zuid­dijk. Daar ligt nu een demp.


Zuiddijk233CDeze foto is door fotograaf (en schilder) Freek Engel rond 1900 gemaakt vanaf het bruggetje over de dijk­sloot bij het Hanenpad.

We kijken richt­ing het noor­den en zien zelfs nog iets van Zuid­dijk 233235.


Joomla tem­plates by a4joomla