Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Wintertuin Kras2

De Win­ter­tuin van Kras­napol­sky
Van onze redac­tie, Ruud Meijns

Een voor velen onbek­end stukje geschiede­nis uit de Stationsstraat.

In de Sta­tion­sstraat lag een stuk grond dat voor het Ams­ter­damse hotel Kras­napol­sky zorgde voor de planten en bloe­men die in de win­ter­tuin van het hotel wer­den gebruikt.

Zie de foto uit het gemeen­tearchief van Amsterdam.

De kwek­erij was in han­den van de heren Schmidt en Riesmann.

Vol­gens het Kadaster werd met de kwek­erij in de Sta­tion­sstraat begonnen in 1892. Het had een opper­vlakte van 37 Are en 70 Ca.

WintertuinenStationsstraat

Rechts, achter het muurtje ligt de kwek­erij van hotel Kras­napol­sky. De huizen links had­den een geza­men­lijke naam: Tuinzicht. Op het kaartje is te zien dat het een ide­ale plaats was want het had nog een water­verbind­ing met de Vaart die achter het Rusten­burg liep.

WintertuinnKras1909

Het open deel onder de naam Sta­tion­sstraat, vanaf de hoek met het Rusten­burg is de kwek­erij. De kaart is uit 1909. In 1921 is de grond verkocht voor de bouw van wonin­gen en kwam er een einde aan de kwek­erij op die plek.
Op de kwek­erij aan de Sta­tion­sstraat werkte Johan Schip­per (18491917) die na sluit­ing van de kwek­erij op de Sta­tion­sstraat voor zichzelf begon op het Bouw­manspad in Zaan­dam. Hij ves­tigde daar kwek­erij ‘Flora’. Het is recent dat we te horen hebben gekre­gen dat Bloem­sierkunst Schip­per met de laat­ste ves­tig­ing in de Peper­straat moet stop­pen bij gebrek aan opvolgers.

(Illus­traties: Verenig­ing Zaanse Molen en GAZ).


Joomla tem­plates by a4joomla