Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Hoge nood.
Van onze redac­tie, Ruud Mei­jns

Heeft u dat ook wel eens – je moet ontzettend nodig en waar moet je je plas doen? Onlangs schreef de krant erover omdat een aan­tal mensen met een medis­che noodzaak gebruik willen kun­nen maken van toi­let­ten in winkels.

Voor man­nen had de gemeente al vroeg een plek gemaakt – het Uri­noir, de krul – want man­nen piesten overal dus omdat tegen te gaan stond er in 1895 op de Dam al een exem­plaar. (zie foto) Omdat het wat schuin afliep kwam de urine in de toen­ma­lige haven terecht.
Urinoir3
In 1893 was voor de Vink­end­warsstraat al een uri­noir bedacht. Vast wel nodig met de markt in de buurt. Op diverse plekken wer­den uri­noirs neegezet.
urinnoir1Bijvoor­beeld zo’n mooie grote bij de loswal op de Prins Hen­drikkade voor de heren ook dicht bij het water.

Voor de dames bleef het maar behelpen maar omdat ze trouwe bezoek­ers van de markt waren kwam daar een voorzien­ing.
In novem­ber 1930 kwam de langverwachte pub­lieke voorzien­ing voor dames gereed. Hoe het met de toe­gang was geregeld stond er niet bij.

urinoir2Open­baar is altijd een prob­leem want wie heeft toe­gang, wie houd daar toezicht op, wie ruimt de rom­mel op en nog wat meer van die vra­gen. Dolle Mina heeft nog een keer alle open­bare mannen-​toiletten geblok­keerd om eisen voor vrouwen­toi­let­ten kracht bij te zetten.
Het bli­jft een prob­leem voor de hoge nood.

Joomla tem­plates by a4joomla