Panorama zaandam by Tilemahos Efthimiadis

Open­ing Villa West­er­weide
Door onze redac­tie, Ans Pieper

Het was zon­nig en daar­door zag het er extra feestelijk uit afgelopen don­derdag­mid­dag 14 sep­tem­ber 20023 bij Villa West­er­weide aan de Provin­ciale weg in Zaan­dam. Buurt­be­won­ers en vele anderen waren uitgen­odigd een kijkje te komen nemen en had­den daar gehoor aan gegeven.

Westerweide2

Het inloo­phuis is al drie maan­den open, maar werd deze mid­dag offi­cieel geopend. Na de toe­spraken van burge­meester Jan Ham­ming, wethouder zorg Natasja Groothuis­mink en directeur Hans Wij­nands van De Regen­boog­groep werd door deze drie en een paar bezoek­ers op een rode knop gedrukt waarna ‚goud’ opgespoten werd en de open­ing een feit was.

Eerder zei burge­meester Ham­ming trots te zijn dat de Regen­boog­groep het plan samen met het Leger des Heils, de GGD/​MABZ en sticht­ing Surant heeft gere­aliseerd. Hij drukte de bezoek­ers op het hart ook op de buren te let­ten, zodat die geen over­last zullen hebben. Dat de bezoek­ers in de garage muziek kun­nen maken vond hij ook nog een geweldig plus­punt.

Natasja Groothuis­mink heette de Regen­boog­groep van harte welkom in Zaanstad. Deze organ­isatie heeft haar sporen in Ams­ter­dam wel ver­di­end en bouwt nu in de Villa een veilige plek met en voor de bezoek­ers. Het pand, oor­spronke­lijk de dienst­won­ing van Jacobus Verkade, is cul­tureel erf­goed, daarom is het opknap­pen van de villa met respect gebeurd voor de his­torische ele­menten. ‘Villa West­er­weide’ was ook de oor­spronke­lijke naam. Met de nieuwe func­tie van het pand wordt nieuwe his­to­rie geschreven, aldus Groothuis­mink.
Marinda de Bie, locatiehoofd, leidt bezoek­ers rond. Er is een huiskamer en keuken en een rus­tru­imte. Er is veel buiten­ruimte, met bas­ket en een schaak­bord. Er ligt een jeu de boules­baan en er komen nog een sportrek en moestuinbakken.

Westerweide1

Voor­dat bezoek­ers mogen komen is een eerste gesprek ver­plicht. De Regen­boog­groep wil weten wie er in huis komen en wat een eventuele hulpvraag is. De intake, de bezighe­den en het samen­werken zijn er op gericht dat bezoek­ers beter weg­gaan dan ze bin­nenkwa­men en meer kun­nen. „Dat zal niet voor iedereen werken. Er zijn mensen die niet verder komen. Dan is het zoals het is.’’

Bezoek­ers kun­nen van dins­dag tot en met zater­dag van 14.0021.00 uur terecht om elkaar te ont­moeten en om waar nodig hulp te kri­j­gen. De Regen­boog Groep ver­zorgt tij­dens deze open­ingsti­j­den het toezicht en de begelei­d­ing, in samen­werk­ing met het Leger des Heils, de GGD/​MABZ en sticht­ing Surant. Er kan tussen de mid­dag geluncht wor­den en ‚s avonds wordt er gekookt in samen­werk­ing met de bezoekers.


Joomla tem­plates by a4joomla